Περιγραφή εικόνας

     Steve Shoursidis

         Αύριο θάναι πιο καλά...

                           Τα Χρόνια στο Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ

  

    Το Ελληνικό Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1977 , είναι από της ιδρύσεώς του ανεγνωρισμένη μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική κοινότητα από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης σύμφωνα με το πρώτο άρθρο χαρακτηρισμού του ιδρύματος, όπως αυτό αναφέρεται στο πρώτο από τα 23 άρθρα του καταστατικού του Σχολείου, στη πρώτη του σελίδα, τα οποία άρθρα είναι τα υποχρεωτικά εφαρμοζόμενα, για κάθε οργανισμό σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ. Να σημειώσομε εδώ ότι, η αναγνώριση εκπαιδευτικού ιδρύματος προϋποθέτει την προηγούμενη αναγνώριση του ιδρύματος από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπως και το επιστολόχαρτο του Σχολείου αναφέρει.

 

       Επίσης στη σελίδα 11 του καταστατικού της πολιτείας προβλέπονται οι τάξεις και οι οργανώσεις που δικαιούται και υποχρεούται να έχει το Σχολείο κατ΄ελάχιστον (Νηπιακό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, εξατάξιο Δημοτικό, τρεις τάξεις Γυμνασίου και Σύλλογο γονέων και Διδασκάλων, Νεολαία, Χορευτικό συγκρότημα και Ορχήστρα (Το σχολείο λειτούργησε με όλα αυτά τα τμήματα, αλλά προσέθεσε τρεις Χορωδίες (ενηλίκων-αποφοίτων και μαθητών) οι οποίες έψαλλαν μεταξύ των άλλων τους Ύμνους του Ακάθιστου Ύμνου και των Παθών στις εκκλησίες του Μπρούκλιν, δύο ακόμη χορευτικά συγκροτήματα, μια θεατρική ομάδα αποφοίτων και μαθητών και για πέντε χρόνια μια 25μελή τηλεοπτική τάξη η οποία πραγματοποίησε 950 καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές, με τον τίτλο «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ» στο καλωδιακό κανάλι ΝGTV του κ. Δημ. Καστανά μεταξύ των ετών 1988 και 1992, φυσικά χωρίς καμία αμοιβή από κανένα και σε κανέναν.

 

Το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ, όπως είπαμε, είχε και έχει μέχρι σήμερα ιδιόκτητο κτήριο στο οποίο στεγάζει τις τάξεις του. Ξεκίνησε δε τις εργασίες του τον Σεπτέμβριο του 1977 με 275 μαθητές στις τάξεις του. Στη συνέχεια έγινε το δεύτερο σε δύναμη Σχολείο της ομογένειας με 305 μαθητές, 7 δασκάλους, τον υπογράφοντα διευθυντή και 5 οδηγούς των μίνι – βαν μαθητικών λεωφορείων.

            Ήταν το μοναδικό Ελληνικό Σχολείο στις ΗΠΑ, όταν από της ιδρύσεως του έφθασε να έχει 5 μίνι-βαν λεωφορεία, που όργωναν την Νέα Υόρκη μεταφέροντας τα Ελληνόπουλα από και προς το Σχολείο καθημερινά.

             Ήταν το Ελληνικό Σχολείο με την μοναδική Ελληνική μπάντα στις ΗΠΑ, από το 1977, με 52 όργανα- προσφορά των γονέων και των φίλων του Σχολείου και τιμής ένεκα για 13 χρόνια άνοιγε την παρέλαση της 5ης λεωφόρου κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου. Άνοιγε επίσης την πολυεθνική παρέλαση τιμής ένεκα, κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, στη 3η λεωφόρο του Μπρούκλιν, ενώ ήταν το Σχολείο που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Μανχάταν.

           Ήταν το πρώτο Σχολείο που από το 1977 χρησιμοποίησε τα βιβλία του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων της Ελλάδας, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, μετά μια δεκαετία. Ο υπογράφων πήγαινε με ένα βαν του Σχολείου και την κ. Μαρία Μακεδών που μέχρι σήμερα είναι στη διεύθυνση Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και «φόρτωνε» από τις αποθήκες της Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου, τα σχολικά Βιβλία της Ελλάδας που σαπίζανε κατά τόνους εκεί στην αποθήκη.

      Mέχρι το 1992 το Σχολείο είχε ανεβάσει στη σκηνή, όχι σαν μαθητικές εκδηλώσεις αλλά σαν θεατρικές παραστάσεις με εισιτήριο $5 και $10 στη κατάμεστη  αίθουσα θεάτρου, του FortHamiltonH.S. (χωρητικότητα 1.500 ατόμων) και παρουσία όλων των μέχρι τότε επισήμων της Κοινότητας του Βροοκλυν και των εκάστοτε εκπαιδευτικών συμβούλων:

         Τρεις φορές τον Οιδίποδα επί Κολωνό του Σοφοκλή, δύο φορές την Αντιγόνη του Σοφοκλή, μία φορά την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, μία φορά τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, τέσσερεις φορές το Γεφύρι της Άρτας του Γιώργου Θεοτοκά, τρεις φορές του Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονύσιου Σολωμού σε διασκευές και σκηνοθεσία του Διευθυντού του και πέντε φορές Τα Πάθη του Χριστού στη γλώσσα του Ευαγγελίου, επίσης σε διασκευή του Διευθυντού του. Όλα τα έργα αυτά «παίχτηκαν» σε συνέχειες από τους Ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Νέας Υόρκης, ενώ οι κατά καιρούς εκπαιδευτικοί Σύμβουλοι και οι Αμερικανοί επίσημοι,  δεν εύρισκαν λόγια να πουν

για τις εκδηλώσεις αυτές.

    Το Σχολείο ο ΠΛΑΤΩΝ είναι το μοναδικό στις ΗΠΑ σχολείο για το οποίο αφιερώνεται μια ολόκληρη σελίδα στην Ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής από τον ιστορικό Βυζαντινολόγο και καθηγητή τριών Αμερικανικών Πανεπιστημίων κ. Κων/νο Τσιρπανλή στο βιβλίο του «ο Ελληνισμός της Αμερικής» στον Βο τόμο, Σελ. 45.

Το Σχολείο ο ΠΛΑΤΩΝ ανέλαβε το 1990, τον 7ήμερο εορτασμό των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Συνεργασία του γραφείου πολιτισμού του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, της Αρχιεπισκοπής Β&Ν Αμερικής και του Hellenic-AmericanHeritageFoundation. Ο γράφων είχε την ευθύνη του όλου προγράμματος το οποίο περιελάμβανε, αναπαράσταση των ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ κατά μήκος του ProspectAvenue του Μπρούκλιν με τη συμμετοχή 500 μαθητών και αποφοίτων των σχολείων, μιας τριήρης 8 μέτρων κατασκευασμένης σε κλίμακα και την τοποθέτηση στον κήπο του ProspectHall (όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα) του αγάλματος της Ελληνικής Δημοκρατίας  το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Παράσχος αντί του συμβολικού τιμήματος των 45.000 δολαρίων( προσφορά της Κας Λαζίδου). Περιελάμβανε επίσης την σχετική με τα Παναθήναια Λαμπαδηφορία, που έγινε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων κατά μήκος του λιμανιού της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή 350 φοιτητών από όλα τα Πανεπιστήμια της περιοχής, με αρχαίες Ελληνικές στολές και με ψύχος 2 βαθμούς κάτω από το μηδέν .

     Η τηλεοπτική καθημερινή εκπομπή του Σχολείου Ο ΠΛΑΤΩΝ που κράτησε 4 χρόνια και την οποία παρουσίαζε ο γράφων με τη συμμετοχή 20-30 μαθητών του σχολείου και δασκάλων, υπήρξε η πιο αγαπημένη και πάντα πρώτη σε τηλεθέαση εκπομπή Ελληνικής τηλεόρασης στην Αμερική.      

       Το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ ήταν το Σχολείο που πρώτο αγκάλιασε το θεσμό του εκπαιδευτικού Συμβούλου, όταν ακόμη οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι είχαν προβλήματα αναγνώρισης και αποδοχής από το σύστημα παιδείας της Αρχιεπισκοπής και αυτό μπορεί να σας το βεβαιώσουν όλοι οι μέχρι στότε εκπαιδευτικοί Σύμβουλοι Τσαούσης, Βασιλάκης, Νούλας, Τσαπαρλής, Νικολιδάκης.

 

                                                                             ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

Το Ελληνικό Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ και ο γράφων, τότε Διευθυντής του, ετιμήθηkαν  κατά καιρούς από τον Πρόεδρο, τους Γερουσιαστές, και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, τους Πολιτειακούς Γερουσιαστές, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, την ΑΧΕΠΑ, το ίδρυμα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πολλούς Συλλόγους και Οργανώσεις της Ομογένειας. Είναι Βραβεία και έπαινοι  που κοσμούν τους τοίχους του σπιτιού μου στη Χίο και είναι η μοναδική περιουσία που απέκτησα σ' αυτή την όμορφη και φιλόξενη χώρα, και καταγράφουν την απήχηση που είχε η ίδρυση και το έργο του Σχολείου αυτού, στην ομογένεια, αλλά και την Αμερικανική Κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρω εδώ τα εξής:

    1). To 1981 To σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ παίρνει 4 χρυσά μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό για τη ποίηση και τη λογοτεχνία του Πνευματικού Κέντρου Πειραιώς Ο ΦΙΛΩΝ .

    2. Το 1985-86 Ο Διευθυντής και το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ παίρνουν έπαινο και βραβείο (meritaward 1986) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. RonaldReagan .

     3. Το 1986 Ο Διευθυντής και το Σχολείο ο ΠΛΑΤΩΝ με διακήρυξη (Proclamation)  του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης (10 εκατ. πολίτες) αναγνωρίζονται ως το Σχολείο  πρότυπο εκπαιδευτικού ιδρύματος και επαινούνται διότι προσφέρουν μεγίστης σημασίας υπηρεσίες στην Αμερικανική και την Ελληνοαμερικανική κοινωνία της Ν. Υόρκης.

       4. Το 1986 έπαινο του Δημάρχου Ν. Υόρκης κ. EdwardKoch, ο οποίος αναφέρει ότι το πνεύμα του ομώνυμου αρχαίου φιλοσόφου αντανακλάται στα πεπραγμένα του Σχολείου και του Διευθυντού του

      5. Το 1986 Διακήρυξη (Proclamation) του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Howard  με τα πλέον κολακευτικά λόγια για το έργο του Πλάτωνα και του Διευθυντού του.

       6. Το 1986 έπαινο από τον Γερουσιαστή DAmato της Ν. Υόρκης και από τον Πολιτειακό Γερουσιαστή κ. Mega.

     Το 1992 έπαινο από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών τον οποίο επέδωσε στον υπογράφοντα Διευθυντή του ΠΛΑΤΩΝΑ η Βουλευτής Κα Μολινάρι, μαζί με το πρωτότυπο του ψηφίσματος, ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το κράτος των Σκοπίων με το συνταγματικό του όνομα, πριν να το αναγνωρίσει η Ελλάδα.

      8. Το 1992 διακήρυξη δεύτερο (Proclamation)  του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης

αναγνωρίζοντας το έργο του Διευθυντού και την προσφορά του Σχολείου Ο ΠΛΑΤΩΝ στην κοινωνία της Νέας Υόρκης.

      9. Το 1992 έπαινο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Ντίκινς και πάλιν για το έργο και τις επιτυχίες στην εκπαίδευση του Σχολείου Ο ΠΛΑΤΩΝ

     10. Το 1992 αναμνηστική πλακέτα-έπαινο του Hellenic-AmericanHeritageFoundation και πλήθος άλλων επαίνων από οργανώσεις και συλλόγους των ΗΠΑ.

     11. Πλήθος επαίνων και ευχαριστιών από τους αρμόδιους Υπουργούς, εκπαιδευτικούς Συμβούλους , Νομάρχες, Δημάρχους, Μητροπολίτες και άλλους αξιωματούχους από το Ελληνικό Κράτος. Τέλος,

     12. Εξαιρετικής υποδοχής έτυχε από την ομογένεια, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Β & Ν Αμερικής κ. Ιάκωβο η έκδοση της ποιητικής συλλογής του υπογράφοντος, με τίτλο «ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» .Αυτά από όσο γνωρίζω, όσο είχα τουλάχιστον τη Διεύθυνση του Σχολείου…

     Και είμαι βέβαιος ότι η παράδοση αυτή, θα συνεχίζεταικαι σήμερα, αφού υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη διοίκηση του Σχολείου που απέκτησαν την πείρα, για τέτοια έργα,αφού και τότε ήταν στη διοίκηση του Σχολείου, μα πάνω απ' όλα οι απόφοιτοι του ΠΛΑΤΩΝΑ, που έζησαν, έπαιξαν και παρουσίασαν όλα τα παραπάνω και που, από όσα γνωρίζω, όλοι τους αποτελούν το καύχημα του Ελληνισμού του Μπρούκλιν τις μέρες μας.


<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-129381235-1"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());
  gtag('config', 'UA-129381235-1');
</script>

 

Περιγραφή εικόνας
Περιγραφή εικόνας

 file:///C:/Users/SHOURSIDIS/AppData/Local/Temp/wz2292/Track%20No/TRACKING%20CODE.docx

Περιγραφή εικόνας